Pentti Raaste, tuki-ja liikuntaelinten kivut,dolor,kipu,smärta,pain,myofascial,tule kipu,tuki ja liikunta-eliten, artrosis,artros,artroosi,arthrosis,fuengirolassa,medico en fuengirola,doctor in fuengirola,laakari fuengirolassa

Diabetesopas ykkösdiabeetikoille PDF Tulosta Sähköposti

 

 

DIABETES I./Dr.Raaste /2010

DIABETES I./Dr.Raaste /2010                                                                                                

1. Insuliinidiabeteksen eli ykkös diabeteksen hyvä hoito on tarkempaa ja vaativampaa, kuin kakkos diabeteksen hoito. Kannattaa lukea kuitenkin myös ohjeeni kakkosdiabeetikoille, jossa on joitain perusasioita.

Insuliinidiabeteksessä kehon oma insuliinituotanto ja verensokerin säätely mekanismit eivät toimi riittävästi ja olemme siis ulkoisen lääkkeen (insuliini) varassa, jotta elimistömme solut pystyvät käyttämään ruokana saadun energian hyväkseen.

Ennen insuliinin “keksimistä” sokeritautiin sairastuneet eivät eläneet kauaa.

Insuliinin avulla voi diabeetikko elää miltei yhtä kauan kuin kuka tahansa, riippuen kuitenkin oleellisesti siitä kuinka hyvin tautinsa hoitaa.

Ohjeissa 2 diabeetikoille olen jo selvittäneet miten kohonneet verensokeriarvot vaikuttavat elimistöön ja vähitellen aiheuttavat vaurioita eri elimiin.

Hoidon päämärä on matkia mahdollisimman hyvin terveen ihmisen insuliinitotantoa, jotta elimistön sokeritaso pysyy mahdollisimman hyvin samoissa rajoissa eikä haitallisen korkeita ja vielä vaarallisempia alisokerisuuksia pääse kehittymään. Insuliiniannokset pyritään sopeuttaman kunkin potilaan elämänrytmiin. Insuliinihoitoinen diabetes vaatii suhteellisen säännöllisiä elintapoja, jotta hoito saadaan helpommin optimoitua. Jos muuttuvia tekijöitä on kovin paljon, ei tasapainoilu onnistu yhtä hyvin.

Kovin korkeat verensokerit aiheuttavat niinsanotun happomyrkytystilan ja johtavat diabeettiseen komaan ja toisaalta liian matalat tasot aiheuttavat diabeettisen tajunnanhäiriön eli sokkitilan.

Koman oireet alkavat vähitellen. Voimakas janon tunne, runsas virtsaaminen, päänsärky, pahoinvointi-oksentelu, raskas hengitys, vatsakivut, uneliaisuus, näön sumentuminen, ja lopulta tajuttomuus.

Insuliinisokin oireet alkavat nopeasti minuuteissa. Tärkeimpiä ovat nälän tunne, heikotus, sisäinen levottomuus ja vapina, huimauksen tunne, hikoilu, sekavuus ja tajunnan menetys. Jos tila saa jatkua pitempään voi seurauksena olla pysyviä aivovaurioita.

Kaikki diabeetikot ovat “omia lääkäreitään”. Hoito on opiskeltava itse ja tunnettava oman elimistön rektiot, jotta hoitaminen onnistuu riitävällä tarkkuudella ja epämielyttäviltä ja monia kärsimyksiä aiheuttavilta lisätaudeilta vältytään. Koska ihimiseltä puuttuu sisäinen verensokerimittari perustuu diabeteksen hoito tarpeeksi tiheisiin mittauksiin ja insuliinidiabetes tarvitsee huomattavasti enemmän mittauksia kuin tablettihoitoinen tauti. Alussa opetteluvaiheessa tarvitaan vielä runsaammin mittauksia ja kun elimistön reaktiot alkavat olla tutut ja hallinnassa voi mittauskertoja harventaa.

Toinen välttämätön mittauksen kohde (joka myöhemmin onnistuu ehkä arvioimalla) on ruuan hiilihydraatimäärä. 

Hyvä hoito ei ole mitenkään ylivoimaisen vaikeaa etenkin kun meillä nykyään on käytössa helpot mittauslaitteet ja insuliinivalmisteissakin on valinnan varaa.

Koetan tässä mahdollisimman lyhyesti esittää hoidon pääperiaatteet hyvän                  

2.sokeritasapainon saavuttamisen perustaksi.

Hoitaminen perustuu tiettyihin perusfaktoihin, joitten ymmärtäminen antaa hyvän pohjan hoidolle.

Mielestäni joustavin ja turvallisin hoitotapa on käyttää perustarpeeseen koko vuorokauden vaikuttavaa insuliinia (glargiini) ja aterioita varten uusia superlyhytvaikutteisia insuliinejä (Lispro t. aspart) joitten vaikutus kestää vain muutamia tunteja ja hypojen vaara vähenee.

Vaikka vanhemmillakin insuliineillä kyllä hyvin pärjää vaan se edellyttää säännöllisempiä elintapoja.

Elimistö tarvitsee ympäri vuorokauden pienen määrän insuliinia vaikka emme edes syö mitään ja vaan lepäämme. Tätä sanotaan perusinsuliinitarpeeksi.

Sitten kun tankkaamme energiaa ruoan muodossa, tarvitsemme lisää insuliinia, jotta elimistömme voi käyttää ruoan sisältämän energian hyväkseen. Tähän asti käytetty nyrkkisääntö insuliinimäärän arvioimiseen on ollut se että,  kokonaisinsuliinin tarve on noin puolet painosta insuliini yksiköitä.Tämä arvio perustuu kuitenkin vanhentuneitten dieetiohjeitten sisältämiin melko runsaisiin hiilihydraatimääriin. Tarve vaihtelee siis  ruokavalion sisältämien hiilihydraattien määrän perusteella ja lisäksi vaikuttaa sekä liikunta ja myös stressi, joten hiilihydraattiköyhemmällä ruokavaliolla on myös insuliinin tarve pienempi. Ruuan hiilihydraatimääräksi riittää useimmiten noin 40-60gr/vuorokausi.

Suosoittelen että pitkävaikuutteista perusinsuliinia olisi noin 20% kokonais insuliinin määrästä ja loput siis ateria insuliininä. Mikäli insuliiniannos on liian suuri joutuu potilas syömään enemmin ja paino alkaa nousta ja taas liian pieni insuliiniannos ei riitä pitämään verensokeria normaalialueella. Raskas fyysinen työ tai treenaus lisäävät kuitenkin hiilhydraattien tarvetta.

Ruoan energia saadaan pääasiallisesti kolmesta ruoan komponentista nimittäin, hiilihydraateista, valkuaisaineista eli proteiineista sekä rasvoista.(Vanha terveellisen ravinnon pyramidi ei enää päde. Siinä on aivan liikaa tärkkelyspitoisia ruoka-aineita kuten leipää, puuroja, pastaa, muroja  sekä perunaa. Nämä eivät kuulu diabeetikon perusrokavalioon!!!

(Uudet tutkimukset  asettavat ruoan perustaksi vihannekset, lihan, kalan, linnut, munat hieman rasvaa ja hiukan hedelmiä.) Verensokerin säätelyn kannalta on siis tärkein ravinto-aine hiilihydraatti, joka muuttuu suorinta tietä verensokeriksi. Proteiinit ja rasvat eivät vaikuta välittömästi verensokeriin ekä niitä juuri tarvitse  laskelmissa huomioida paitsi painon hallintamielessä. Suosittelen käyttämään niinsanottua VHH eli vähähiilihydraattista dieettiä.

Laskentaa auttaa arvio, että 10gr hiilihydr. vastaa n. 1 IU insuliinia.Tieto auttaa ateriainsuliinin laskentaa.

Hyvä pohja hoidon ymmärtämiselle on normaali ns. Glukoosirasituskäyrä.Kuva:

Siitä näemme, että glukoosiannos (nopea hiilihydraatti) nostaa verensokerin huippuarvoon jo 30 min`ssa, josta se alkaa laskea saavuttaen terveellä ihmisellä paastotason 90-120min´ssa. Erilaisten ruokien vaikutuksen mittaaminen on siksi parasta tehdä n. 45-60min ruokailusta käyrän huippualueella  (ei riitä että mittaamme sokeritason ennen ruokailua tai paaston jälkeen aamulla.)

Edellä olevasta jo käy tavallaan ilmi, että potilaan tarvitsee tietää aterioitten sisältämät hiilih. määrät jotta saa ruuan suhteen  insuliiniin säädettyä kohdalleen. Tiedot saa ns. Ruoka-ainetaulukoista ja usein valmisruokien pakkauksesta. Ilman keittiövaakaa ei siis tule toimeen. Ruoka-aine taulukoita: http://www.fineli.fi/foodclass.php?classif=igclass&lang=fi ja

http://www.nutritionanalyser.com/food_composition/?

Lisäksi on tarpeen tietää hieman eri ruoka-aineitten sisältämien hiilihydraattien eroja etenkin imeytymisnopeuden suhteen.. Tähän on kehitetty ns. Glykemia indeksi.

http://www.mendosa.com/gilists.htm  , Tältä sivulta voi hakea haluamansa roka-aineen glykemia indeksi- ja glykemia kuorman arvot

(Eri lähteistä saadut arvot voivat olla kovinkin erilaisia joten lukuihin on syytä suhtautua viitteellisesti ja mitata omat reaktionsa.)

Nopeasti imeytyvät ja runsaasti hiilihydraatia sisältävät ruoka-aineet eivät ole diabeetikolle edullisisa ne aiheutavat paitsi nopean verensokerin nousun myös nopean verensokerin laskun ja siten hypoglykemian vaaran ja toisaalta nopeassa laskuvaiheessa uuden näläntunteen, joka johtaa liikaan syömiseen, painon nousuu ja lisääntyneeseen insuliiniresistenssiin.DIABEETIKON JOKAPÄIVÄINEN RUOKAVALIO EI SIIS SISÄLLÄ: LEIPÄÄ; PUUROJA; MUROJA; PASTAA; RIISIÄ eikä juuri PERUNAA!!!!  (Hypo kohtauksissa sen sijaan tarvitaan hieman nopeasti vaikuttavaa hiilihydraattia, kuten hunajaa, suklaata, sokeria.) Nopeisiin hiilihydraatteihin kuuluvat kaikki viljatuotteet, pasta, maissi ja peruna sekä (makeat) hedelmät.

(Hoito ei myöskään ole täysin ehdoton tässä suhteessa; Ei ole mitään ehdottomasti kiellettyjä ruokia, vaan kaikki on myös riippuvaista määristä. Píeni suklaapala taikaramelli, pari teelusikallista jäätelöä tai muuta makeaa jälkiruokaa ei yleensä heilauta verensokeria liikaa. (Ja oman sietokyvyn saa selvilla mittaamalla!!))

Parhaan tuloksen antavat kuitenkin ruoka-aineet jotka imeytyvät hitaammin ja aiheuttavat tasaisemman ja pitemmän verensokerivaikutuksen ja yleensä samalla sisältävät myös pienempiä hiilihydraattipitoisuuksia. Se taas tarkoittaa käytännössä että saa vatsaansa suuremman määrän ruokaa. Esim: Sämpylä voi painaa noin 30gr josta hiilihydratteja noin 16,5gr. Saadakseen saman hiilihydraattimäärän esim. Kukkakaalista (5%) saa syödä yli kymmenkertaisen määrän n. 400gr! Vihannekset proteiinien kanssa yhdessä pitävät verensokeria pitempään tasaisena ja hypojen vaara pienenee.

On myös pidettävä mielessä, että insuliini muuttuu “myrkyksi” suurina annoksina, elikkä on pyrittävä rajoittamaan hiilihydraatteja niin , että insuliinimäärä saadaan mahdollisimman pieneksi. Runsaat hiilihydraattimäärät, insuliinin kanssa ovat myös syy lihomiseen. Jos insuliinimäärä on korkea on pakko hypojen välttämiseksi syödä enemmän ja seurauksena on rasvan kertyminen ja lihominen.

Liikunta:

Muita verensokeritasoon vaikuttavia tekijöitä on liikunta,joka alentaa verensokeria ja insuliinidiabeetikko tarvitsee urheillessan tankkausta tietyin välein.Toisaalta juuri säännöllinen liikunta on tärkeä osa diabeetikon hoitoa ja liikuntaa voi käyttää korkeahkon verensokerin alentamiskeinona. Rankempaa liikuntasuoritusta ei pidä aloittaa jos verensokeri ennen aloittamista on alle 6 tai kovin korkea yli 14 eikä virtsassa saa olla keto-aineita. Rasittavampi liikunta tarvitsee usein liikunnan aikaista hiilihydraattien lisätankkausta ja liikunta vaikuttaa usein tunteja suorituksen lopettamisen jälkeen koska liikunta on tyhjentänyt lihasten ja maksan glykoosivarastoja ja elimistö täyttää nämä varastot uudelleen liikunnan jälkeen, jolloin hiilihydraattien tarve on suurentunut. Etenkin opetteluvaiheessa ja silloin kuin aloittaa jonkun uuden urheiluljin tai jos muuttaa treenauksen kestoa tai rasitustasoa on suositeltavaa mitata verensokeria n.30 min välein urheilusuorituksen kestäessä ja sen jäleenkin. Liikuntasuoritus voi vaikuttaa vielä jopa seuraavan yön aikana.

Diabeetikon on syytä pitää aina mukanaan joku nopeasti vaikuttava “eväs”. Suklaata, snakseja, sokeroitu virvoitusjuoma. Kuitenkin pidän parempana tapana tankata esim. hedelmillä ja sopivasti ennakoiden.

Kuume ja infektiosairaudet nostavat sekä insuliinin, että hiilihydraattien tarvetta.

Stressi ja voimakkaat tunnereaktiot nostavat myös verensokereita hyvinkin paljon.

Ns. “Somoguy efekti”ja yöllisten hypojen esto:

Aamulla korkeata verensokeria hoidetaan joskus väärin lisäämälla insuliiniannosa. Kyseessä voi olla Somoguy efekti joka tarkoittaa sitä, että aamuyöstä on verensokeri laskenut nukkuessa liian alas. Tällöin elimistö käynnistää hätämekanismin aivojen energiansaannin  turvaamiseksi ja vapauttaa maksan glukoosivarastoja ja herätessä onkin sitten verensokeri korkealla. Tämän tilan oikea hoito on (päinvastoin kuin luulisi) insuliiniannoksen vähentäminen tai mahdollisesti myöhäinen lisä-ateria.

5. Apuna aamuöisten hypojen estämiseksi voi olla seuraava laskantamalli.               

Tiedämme, että lepotilassa verensokeri laskee silloin kun lähtöarvo on alle munuaiskynnyksen noin 0,3mmol/ tunti (5,4mg%) ja kun lähtötilanne on munuaiskynnyksen yäpuolella (9 mmol/l tai 160mg%) on laskuvauhti 1,5mmol/tunti (27mg%). Esim. jos illalla verensokeri on 8mmol/l (140mg%) ja nukumme 8 tuntia laskee verensokeri aamuun mennessä 2,4mmol (43mg%) eli arvoon 5,6mmol/l  (100mg%). Edelliseen vaikuttaa lisäksi se, onko meillä vielä vatsassa ruokaa imeytymättä, joka tietysti vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan. Tässä asiassa yksilölliset erot saa esiin vain mittaamalla.

Insuliinimäärä pyritään pitämään melko vakiona .Jos verensokeri on korkea syödään seuraavalla kerralla vähemmin hiilihydraatteja tai lisätään kulutusta liikunnan avulla.

Ravintolisätovat diabeetikolle tärkeä hoidon osa. Tieto niistä löytyy kakkos diabeetikon ohjevihkosta. http://www.tritolonen.fi

   
 

Blog

SIJAINTI KARTALLA

 

Lehdet


 

TILASTOA

Jäsenet : 2
Sisältö : 147
Linkkejä : 22
Artikkeleiden osumat : 808703

PALJON HYVÄÄ TIETOA MYÖS: