Pentti Raaste, tuki-ja liikuntaelinten kivut,dolor,kipu,smärta,pain,myofascial,tule kipu,tuki ja liikunta-eliten, artrosis,artros,artroosi,arthrosis,fuengirolassa,medico en fuengirola,doctor in fuengirola,laakari fuengirolassa

Axelsmärta PDF Skriv ut Skicka sidan
There are no translations available.

 
Axelsmärta är en vanlig åkomma. Smärtan kan uppstå efter en olyckshändelse som ett fall eller en hård smäll när man t.ex slår med golfkubban mot marken. Värken kan också uppstå av överansträngning eller felaktiga arbetsvanor. När en människa, som inte är van, börjar måla sitt hus eller tvättar alla fönstrar på en gång får han sedan besöka läkare. En annan vanlig orsak är att man har fått smärtor efter en resa med allt för tunga resväskor. Arbete med datormus särskilt kombinerad med brådska, spänning och stress kan lätt överanstränga axeln och hela armen. Stickning samt annat handarbete eller att hålla boken och tidningen när man läser i sängen är annu ett par vanliga exempel .Både hård överansträngning och långvarig mildare ansträngning leder till samma resultat. När muskeln är spänd en längre tid ,även med liten kraft, blir cirkulationen blockerad . Muskeln får inte näring och samlar avfallsprodukter som sedan resulterar i ömhet och smärta.

Axelleden är speciell och annorlunda jämfört med kroppens andra leder. Man kallar den för kulled och den rör sej I alla rättningar. Det som är specielt är att den lyftande senan (supraspinatus) löper I en trång kanal mellan skulderbenet och själva överarmhuvudet. Spänning I rörelsen blockerar kanalen och hindrar senans fria rörelse och benen börjar gnida och irritera senan. Om man spänner, som man ju ofta lätt gör när man har ont, försämras situationen och därför är axelsmärtor svårbehandlade och ofta långvariga. Låsningen kan bli så svår att man kallar tillståndet för en frusen axel.

Som i all läkarvetenskap är en grundlig undersökning både kliniskt och med apparater viktig. Den rätta behandlingen skall baseras på korrekt diagnos.
Man skall undersöka I princip allt som påverkar axeln; ben, muskler, senor, nerver och blodcirkulation . Läkaren bör undersöka med sina händer. Känna på ömma vävnader, undersöka rörelser, muskelkraft, nervskador etc. Inga apparater kan helt ersätta skickliga händer. Bedövning av den vävnaden som man tror är orsaken till smärtan är ett bra komplement . Ett stort framsteg är att man nu med hjälp av ultraljudscanner eller magnetbilder även kan se mjukdelsskador I bild. Större revor I senor och ledkapseln eller kalksamlingar kan behöva kirurgisk behandling. Revor uppstår lättast I någon olyckshändelse eller efter långvarig inflammation.

Axeloperationer är svåra och kräver både erfarenhet och bra specialisering. Mycket viktigt är , att kirurgen har en bra arbetsgrupp med fysioterapauter som sköter uppträningen efter själva ingreppet.

Den stora svårigheten I axelbehandling är, att om behandlingen är oeffektiv eller försenas, finns det en stor fara att leden stelnar och blir “frusen” och smärtan blir riktigt långvarig..
För att hindra detta måste behandlingen från början vara mycket effektiv. Värk och inflammation måste snabbt behandlas. I flesta fall försvinner värken efter bara några dagar när man behandlar med cortisoninfiltrationer tillsammans med anti-inflamatoriska mediciner och absolut vila . Cortison är den effektivaste medicinen mot inflammation . Lika viktig som mediciner är total vila i en mitella tills värken är över.
Sedan skall man omedelbart börja uppträningen mot stelheten och arbeta för att återstålla alla funktioner. En riktig behandlingsteknik är väsentlig. Uppträningen får inte reta upp smärtor.
Samtidigt med den gradvis ökande träningen fortsätter man behandla kvarstående smärtpunkter och återställa vävnadernas normala funktioner och ämnessomsättning. Patienten börjar bruka armen lätt i rörelser som är smärtfria och när armen blir trött , skall den vila i mitella.För tidig ansträngning kan sabotera hela behandlingen. (t.ex. Börja golfa för tidigt!!) Terapeuten skall kunna instruera riktiga rörelsebanor och se efter att patienten gör rörelserna utan spänning. Om senor och muskler har hunnit krympa måste dom försiktigt sträckas ut igen med motsvarande övningar.

För behandligen av smärtfulla vävnader har vi en mängd av olika metoder och deras kombinationer. Man kan bruka injektioner, akupunktur med nålar, elektroakupunktur eller laserakupunktur. Vi har också olika elektriska eller elekrtomagnetiska apparater som hjälper till. Lindrar smärta,ökar cirkulation och hjälper i läkningsprocessen . Behandlingen som sker med händer = manuellt är mycket viktig och skall alltid vara med som en väsentlig del av behandlingskombinationen. Med den riktiga massageteknikken och manipulationer återställer man gradvis vävnadernas funktion till det normala.
För ett bra resultat måste behandlingen vara korrekt ur alla synpunkter.
Rätt behandlingsmetod i den rätta tidspunkten.

13.09.02

 
 

Blog

VAR VI BEFINNER OS

 

Pressen


 

STATISTIK

Medlemmar : 2
Artiklar : 147
Länkar : 22
Sidvisningar : 808693

MERA SPÄNNANDE INFO PÅ: