Myofascial smärta PDF Skriv ut Skicka sidan
 
Begreppet “Myofascial smärta” är ett nytt namn på smärtor i från muskler och senor. Denna typ av smärta är den vanligaste smärtan, 70-80% av alla smärtor. Enligt den finska statistiken har var femte finne någon kronisk sjukdom i rörelse aparaten. Cirka 30% av sjukpansioner är av denna orsak. Dessa problem är inte livshotande men begränsar arbetsförmågan och livskvalitetet.
Nyheten är att det finns efectiva behandlingar som kan lindra mycket och till och med bota!
Läkarna Travell och Simons har sammanfattat den existerande kunskapen i sin lärobok; första upplaga 1983. Dom började kalla mjukdels smärtor som tidligare gick under flera olika namn med namnet myofascial och dom skapade begreppet triggerpunkt. Smärtan koncentrerar sig nämligen i små punkter i muskler där muskelfibrena är i en permanent kramp och har en förändrad ämnesomsättning; brist på syre och näring. I vävnadsprov kann man se triggerpunkterna i elektronmikroskop. Dom har ochså en spontan mätbar elektrisk aktivitet. Det fins inga scanner eller blodprov som kan uptäcka triggerpunkter. Man hittar dom manuellt som hårdare, ömmare knutar inom muskeln.
Muskler och senor har länge varit ett glömt kapitel i läkarnas undrvisning, och de flesta läkare vet inte mycket om dessa nya behndlingsmöjligheter. Läkarna har blivit fikserade på alla nya fina bild tekniker och artros eller diskbråk får ofta bära skulden för smärtorna.

Myofascial smärta gömmer sej bakom många olika diagnoser. Här kan jag nämna några av de vanligaste: Artros, Bursit, Iskias eller disk bråck, frusen skuldra, sen inflamation = tendinit, lumbago, reumatisk smärta, fibromyalgi, hälsporr, tennis armbåge.
Ett vanligt exempel: En patient med smärta runt höften; Undersökningen resulterar att han har en måttlig artros i höftledet. Detta konstateras med röntgenbilder. Patient får anti-inflamatoriska smärt tabletter och eventuellt instructioner till träning och kanske hänvisning till en fysioterapeut. Få pasienter blir bra med detta. Plågorna fortsätter, mediciner dämpar smärtan men när man är utan så kommer smärtan igen och speciellt om man anstrenger sig. Smärtan blir kronisk och pasienten är tvungen att äta tabletter långa tider. Man tror att eftersom artros betyder slitning går det inte att bota.
I dag vet vi att detta inte stämmer. I de flesta fall är själva artrosen inte orsak till smärtan utan mjuka vävnadena runt leden så som muskler och senor. Dessa vävnader kan behandlas efektivt med denna metod. Smärtan försvinner och funktionen återställs även om artrosen inte förändras på något sätt!!

Behandlingen riktas speciellt mot triggerpunkter som skall inaktiveras. I den efectiva behandlingen kombineras flera metoder. Målet är att återställa vävnadens metaboli och funktion. En av de efektivaste behandlingar innebär först att man infiltrerar smärtpunkterna med svag lokalbedövande vätska som har bedövande , muskelavslappnande efekt, stimulerar blodcirculationen och även spolar vävnader av mjölksyra och andra metaboliter. Sedan kann man öka efekten med någon aparat som
ultraljud eller laser. En mycket viktig del i behandlingen är att manuellt massera och strätcha vävnader med bra teknik så att lokala spasmer släpper och vävnaden får tillbaka sin normala funktion. Detta sker under flera behandlingspass i genomsnitt behövs 4 till 6 behandlingsgånger.
Nästan lika viktigt som själva behandlingen är det som kallas för ergonomi. Det gäller och korrigera orsakande fel som dålig hållning, dåliga vanor i arbetet, fel i golf svingen bland annat, för att förebygga återfall.

 
 

Blog

VAR VI BEFINNER OS

 

Pressen


 

STATISTIK

Medlemmar : 2
Artiklar : 147
Länkar : 22
Sidvisningar : 953094

MERA SPÄNNANDE INFO PÅ: