Några patientfall PDF Skriv ut Skicka sidan

Huvudvärk

Patienten hade lidit årvis av periodiska huvudvärkar som hade blivit sämre och nu hade hon de varige dag. Hon fick ta smärtmediciner dagligen. Magnetbilder visade inget som skulle kunna förklara patientens smärtor. Tandläkaren hade upptäckt onormal slitning av tänder och ordinerad en bettskena mott nattlig tandgnidande.

Läkarna kunde ändå inte länka ihop huvudvärken och överansträngda bett muskler utan gav patienten endast smärt mediciner.

När jag undersökte patienten uppmärksammade jag de mycket ömma bett musklerna. (en vanlig orsak till huvudvärk.)

Redan efter den första behandlingen (bedövning med djup massage) hade patienten tre smärtfria dagar. Och med resten av behandlings sessionen blev hon helt bra.

Svårigheten ligger i att få bort patienten att sluta med sin nervösa vana att bita ihop tänder.  Dagtid är det en fråga om själv iakttagelse och med vilja slappna av käket. Under natten händer det hela obevist.  Kontroll kan ändå uppnås med dagliga avslappnings- och meditations övningar för att avstressa och genom att bruka bettskenan.

Långvarig magsmärta

Denna patient hade i tio år haft kraftiga smärt episoder i den högre delen av övre magen, under revbenen. Han hade dagliga starka smärtmediciner. Han hade varit många gånger på sjukhus till grundliga undersökningar.  Det hade gjorts magnetbilder. Magen och tarmarna hade blivit undersökta med gastroskopi och koloskopi.  Områdets nerv funktion hade blivit undersökt och han hade även fått en titthål operation utan att det hade blivit något klarare vad orsaken till hans smärtor kunde vara.

Han hade till och med fått smärtmediciner direkt till ryggmärgskanalen och även hypnos hade blivit provad allt utan resultat.

När jag undersökte patientens smärtområde fant jag några mycket ömma triggerpunkter i magens och mellangärdens muskulatur. För att finna ut om punkter hade något sammanhang med patientens smärtor, gjorde jag en diagnostisk bedövning av smärtpunkterna. Det betyder helt enkelt att spruta in bedövningsvätska i de ömma områden. Patientens smärta försvann nästan helt och hållet med bedövningen och det är ett bevis att den bedövade vävnaden är orsak till smärtorna.

Efteråt fortsatte behandlingen med bedövnings infiltrationer och kortison med djup massage av de smärtfulla muskler och så slapp patienten från hans långvariga smärta. Det är trist att läkarna inte längre kan leta efter och diagnostisera muskelsmärtor.

Långvarig ryggsmärta

Patient hade haft länge smärta i sin korsrygg som strålade till hans vänstre ben.

Röntgen visade en glidning mellan två ryggkotor och ganska avancerade artros förändringar. Kirurgen hade föreslagit operation för att fästa de två kotor tillsammans

Här har vi ett fall i vilken röntgenbilder blir brukat som operationsmotiv, utan att det finns några klara kliniska täcken som skulle tyda på någon nervskada.

Alla patientens smärtor kom från hans smärtfulla muskler och kunde lätt behandlas bort med massage. (Kirurgen hade inte ens testet hans muskler!) 

Detta fall hör till de inte ovanliga fallen av så kallad lögn- ischias.  Bilder måste matcha med patientens symptom som ofta inte blir undersökta.

Nacke- och huvudvärk

Patient hade lidit årvis av nacke-huvud smärtor som hade blivit sämre. Röntgen visade något slitna nacken kotor.

Min undersökning avslöjade strama, ömma och förkortade muskler i övre delen av ryggen, skuldror och nacken som hade många aktiva triggerpunkter. Nackens rörelser var begränsade och smärtsamma.  Jag uppmärksammade hans dåliga hållning. Det fanns inga tecken av nervkompression.

Behandlingen bestod av bedövning av triggerpunkter, TNS, djupmassage och mobilisering av halsryggen.

Efter tre behandlingar var patientens smärtor borta.

Sedan lärde jag patienten hurdan han skulle korrigera sin hållning för att inte få smärtor tillbaka.

Höftsmärta

En femtio nio år gammal man. För cirka sju år sedan hade han börjat få ont i högre höft efter långa promenader. Fem år sedan såg man börjande slitage (artros) i en röntgen undersökning. Han fick mediciner mot smärta men oberoende av mediciner blev smärtorna gradvis värre.

Fyra månader före han mötte mig hade man tagit magnetbilder utan att det var något speciellt och se. Nu hade han redan smärta om nätterna och han kunde inte sova på sin sjuka sida.

Min undersökning visade att höftledens rörlighet var bra. Början av artros hade ingen betydning för hans smärta. Det var inte heller något fel i cirkulationen eller nervsystemet.  Istället var det många smärtfulla triggerpunkter både i skinkans och lårens muskler.

Det behövdes fem behandlings pass för att få bort smärtan och återställa musklernas funktion. Han kunde gå och sova utan besvär.  Behandlingen bestod av bedövning av smärtpunkter, infraröd laser och djup massage.


 

Blog

VAR VI BEFINNER OS

 

Pressen


 

STATISTIK

Medlemmar : 2
Artiklar : 147
Länkar : 22
Sidvisningar : 953032

MERA SPÄNNANDE INFO PÅ: